Preko stomaka

Subverzivno delovanje, to su još pećinski ljudi znali, najlakše se sprovodi preko hrane. Opusti se neprijatelj i onda mu radiš šta hoćeš. Pogledajmo samo dve studije slučaja, samo u jednoj porodici, samo u poslednjih nekoliko dana.
Egzibit 1. Lenja pita nije nešto čime se jedna ozbiljna domaćica hvali. Kao što joj ime kaže, to je kolač koji se pravi levom nogom i s pola mozga. Sprdnja od kolača. I pazite sad kako moj sin i moj muž posipaju prah-šećerom nesretnu lenju pitu, taj ofrlje smuti pa ofrlje prospi kolač, toliko nešvajcarski u svojoj proizvoljnosti i neurednosti. Čist bezobrazluk, i to onaj subliminalni.
Egzibit 2. Moja ćerka treba da ponese na svoj kurs integracije specijalitet iz svog zavičaja. Pošto trećina dece koja se na tom kursu integrišu deli zavičaj sa mojim detetom, napravila se podela ko će proju, ko ćevape, ko ajvar, da se ne dupliramo. Mi pravili gibanicu. I spakovali je, ko što zakon i običaji nalažu, u kutiju od sladoleda. Tako su sad budući Švajcarci upoznati sa vrednom balkanskom lekcijom o reciklaži. To njihovo recikliranje pampura i aluminijumskih kapsula za kafu, to je smejurija. Stavi ti gibanicu u kutiju od sladoleda pa da razgovaramo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s