Štelovanje glave

Jedno od velikih prosvetljenja koje u tuđini doživljavam pa recimo svakodnevno sigurno jeste i svest o tome koliko sam nenormalna. Koliko mi je sve u glavi naopako naštelovano, i to, što se kaže, bez mog znanja i bez moje volje.
Sedim u busu pre neki dan. Naopaka kakva jesam, leđa sam okrenula vozaču, te ga ne vidim, ali sedim blizu i jasno čujem razgovor osobe koja kupuje kartu i tog vozača, dok autobus još stoji na stanici. Moj nemački je dovoljan tek da shvatim da se kusuraju, ali ko kome plaća, to već ne mogu da ispratim. No, jedno mi je kristalno jasno. Žena govori polako i strpljivo, jasno razlažući broj na desetice i jedinice. Muškarac ne zna kako se zove, zapliće jezikom, brunda nešto, uvošten je načisto. Kako će bre ovaj da nas vozi? Daj da izađem dok nismo krenuli, ovaj ne može kusur da vrati. U toj panici, okrenem se prema vozaču i šta vidim? Žena je vozač. Normalno.
Nekoliko dana posle, stojim u redu za žičaru. To je lift za početnike, ima mnogo male dece i predviđeno je da neko stoji na početku i pomogne im da se zakače. Dvoje ljudi se tu motaju, smenjuju, i u jednom momentu vidim jednog rumenog, krupnog debeljka s vunenom kapicom na vrh glave i onim bajkerskim naočarama za sunce. Stoji s rukama na leđima i posmatra. U mojoj nenormalnoj glavi već kreće film, vidi ga, zabole njega, nek ova druga žena kači decu na žičaru, on kulira, što bi se mučio, ima ko da radi njegov posao umesto njega. Ubrzo, međutim, stižem na red, i vidim da su se zamenili, da sad on stoji na ulazu i pomaže. I ne samo to. Pre nego što dete priđe, on posegne rukom u džep jakne, izvadi karamelu, odmota je, jer detetu su ruke u ski rukavicama, i iz papira je ubaci detetu u usta, a dete zakači na žičaru. Normalno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s