Prêt-à-porter

Izađem ja sinoć iz kuće sa jednim zadatkom. Ništa ne uradim, ali mi sve vreme u podsvesti tinja ideja da nisam džabe izašla. Ta slutnja uvede me, tako nesvesnu, u prodavnicu na kojoj piše ,,outlet”, i ja i dalje tako među javom i med snom ugledam jedan blejzer koji me potpuno očara. Kaže mi ćerka, izgledaš u njemu kao da radiš. To mi reci. Nemam pojma pošto je, otpala etiketa. Radnja se zatvara, red na kasi, nema veze. Dogovorim se sa sobom, do toliko kupuješ, od toliko, nein, danke. Stignem na red, koliko je, kaže mi žena. Triput manje od onog toliko. Preslišam se u glavi brojeve na nemačkom, da nije obrnuto, nije. Sestro, dođi da te izljubim.
Vraćam se kući, lebdim. Deca su bila malo sama kod kuće. Stignem, mirno. Dok smo se moj novi odevni komad i ja zaljubljeno gledali, čujem vrisak iz kupatila. Mama, dođi, nešto se čudno dešava. Govna plivaju. Mislim se, plivaju, i to bolje od ikog drugog. Uđem, ono prava govna. I ne plivaju, isplivavaju. Jedno od dece se revnosno brisalo u mom odsustvu, i zapušila se šolja. I tako, do malopre premijerka, od tog trenutka baba sera, pokušam da nešto uradim po tom pitanju. Ma ni makac.
Ništa, uvedem alternativne metode olakšavanja i oteram ih u krevet. E, ali čekaj. Jedno dete je zaboravilo domaći. Crtež započet pre četiri meseca, zadat da se završi preko raspusta. Dočekao 10 uveče. Ništa, sedi ti i crtaj, ja odoh da gledam svoj blejzer. Suza suzu stiže, nije te briga za mene, umorne su mi ruke. I tu majka tvrda srca bila i utvrdila da je džin tonik podjednako delotvoran i protiv mučnine zbog vecea, a i za živce zbog domaćeg. Sikstinska kapela završena je oko ponoći.
Legla sam znajući da sako ipak nije bio na popustu, da su bili u igri i most i ćuprija, i med i žuč. Sad me više filozofska pitanja ne muče. Više sam orijentisana na golu egzistenciju, dok osluškujem svog spasioca kako čangrlja u veceu. Eppur si muove!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s